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Qn Question: IMAS’ Response: 

1.  Does disclosure on “historical 
payments” (Para 2h) mean that a 
collective investment scheme (“CIS”) 
has to disclose the compositions of 
dividends made in the past 12 months 
preceding 20 Oct 2016? Or, is it 
sufficient to start from a dividend 
payment date which takes place after 
20 Oct 2016? 
 

The composition of dividends in the past 12 
months should be disclosed even if some 
payments have been made preceding 20 Oct 
2016. 
 
 

2.  Does “average distribution since 
inception (per annum)” (Para 2i) 
apply to only share classes that have 
been incepted for more than 1 year? 
How about for share classes incepted 
since a long time ago where 
distribution information may not be 
easily assessable? 

For share classes that have been incepted for 
less than one-year, individual fund houses 
have the discretion to disclose the distribution 
since inception. Should they decide to disclose, 
it should then be calculated as the cumulative 
distributions paid for the year since inception. 
 
For example, if three (3) distributions have 
been made since inception, the cumulative 
distribution since inception should be 
calculated by taking a simple addition of these 
three (3) distributions. 
 
For share classes that have been incepted for 
1 to 5 years, the disclosure of average 
distribution since inception should be for the 
number of years that the share class has been 
incepted.  
 
For share classes that have been incepted for 
more than 5 years, the disclosure of average 
distribution since inception should be for at 
least the past 5 years. 
 

3.  Does “strategy” in “annualised 
volatility of total return of the 
strategy” (Para 2i) refer to the “fund 
strategy” or “investment strategy”? 
 
(Investment strategy would typically 
cover a range of funds with the same 
strategy from an investment point of 
view). 
 
 
 

The strategy in this disclosure refers to the 
investment strategy of the fund / share class. 
  
The disclosure of the annualised volatility of 
total return of the strategy, whether at the 
share class or fund level, should be consistent 
with the other disclosed income statistics (e.g. 
if underlying portfolio yield is disclosed at the 
share class level, the annualised volatility of 
total return of the strategy should also be 
disclosed at the share class level). 
 
For funds or share classes that have been 
incepted for less than one year, the disclosure 
of the annualised volatility of total return of the 
strategy should not apply. 
 
For funds or share classes that have been 
incepted for 1 to 5 years, the disclosure of the 
annualised volatility of total return of the 
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strategy should be for the number of years 
that the share class or fund has been 
incepted.  
 
For funds or share classes that have been 
incepted for more than 5 years, the disclosure 
of the annualised volatility of total return of the 
strategy should be at least for the past 5 years.   
 

4.  In an advertisement of any 
statement / description of income 
statistics (Para 3.4), should an FMC 
disclose actual or hypothetical 
yields? 

An FMC should only disclose actual yields in 
an advertisement of any statement/ 
description of income statistics, so as to 
reduce potential investor confusion which may 
arise in different scenarios and corresponding 
assumptions. 
 

5.  Are forward-looking income statistics 
(Para 3.7) strictly prohibited?  

Forward-looking income statistics should not 
be shown in advertisements. 
 
When the authorities permit an advertisement 
to include forward-looking income statistics, 
such as: 
 

a. in the case of listed real estate 
investment trusts, advertisements 
stating the forward-looking income 
statistics should clearly refer to the 
bases and assumptions of such 
statistics in the prospectus, and 
include appropriate warnings about 
there being no assurance of such 
yields being achieved when that is the 
case. 

 
b. where dividend distribution rate/yield is 

already disclosed in the prospectus, 
that dividend distribution rate/yield may 
appear in an advertisement. Please 
refer to question 6 on the additional 
disclosure requirements for such 
advertisements. 

 
6.  Can advertisements show dividend 

distribution rate/yield?  
  
 

Dividend distribution rate/yield may be shown 
in advertisements provided: 
 

a. It relates to (i) a distribution policy that 
is already disclosed in the fund’s 
prospectus; or (ii) a historical 
rate/yield, and  
 

b. It is accompanied by a disclosure (in 
close proximity to the advertised 
statistics) that this relates to the 
disclosed distribution policy as set out 
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in the fund’s prospectus or the 
historical dividend rates/yields, and  

 
c. Except where the dividend distribution 

rate/yield is fixed (i.e., without being 
subject to the management company’s 
discretion), the dividend distribution 
rate/yield must always be accompanied 
with a warning statement to the effect 
that “the dividend amount or dividend 
rate is not guaranteed”. Such warming 
statements must be of similar 
prominence and close proximity to the 
dividend distribution rate/yield and must 
be not displayed in fine print only and/or 
by way of a footnote in the 
advertisement.  

 
7.  Should “distributable income” (Para 

4.2) take into consideration of “net 
realised gains”? 
 
 

In addition to including interest and dividend 
income, “distributable income” may include “net 
realised gain,” depending on the accounting 
standards and the dividend policy of the fund. 
It should be disclosed whether or not the 
computation of distributable income takes into 
account “net realised gains”. It should also be 
the net of all fees and expenses, including 
management fees and distribution costs. For 
the avoidance of doubt, where “net realised 
gains” are not included under “distributable 
income”, it should be accounted for under 
“capital”. 
 
“Distributable income” should not include net 
unrealised gains. 
 
“Distributable income” which is not declared 
and paid as dividends in a period of a financial 
year can be carried forward as distributable 
income for the next period(s) within the same 
financial year. Dividend that has been accrued 
as at the end of a financial year and is 
declared and paid as dividends at the next 
distribution date immediately after that 
financial year end could be treated as 
“distributed income” in respect of that financial 
year. However, dividend which has been 
accrued as at the end of a financial year but is 
not declared and paid as dividends at the next 
distribution date immediately after that 
financial year end should be included as 
capital for the next financial year. 
 
“Distributable income” does not include any 
income equalisation adjustments. 
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8.  How should “underlying portfolio 
yield” (Para 4.3) be presented? 
Should it include sales charges 
and/or net realised gains? Does it 
apply to non-CIS and non-dividend 
paying share classes? 

Underlying portfolio yield should be presented 
for CIS only. It should not include sales charges 
and net realised gain. This does not apply to 
non-CIS and non-dividend paying share 
classes. 
 
Underlying portfolio yield should be disclosed 
for fund or share classes, and can either be 
disclosed at the share class or fund level so 
long as the approach taken is consistent with 
the other disclosed income statistics (e.g. if 
annualised volatility is disclosed at the share 
class level, underlying portfolio yield should 
also be disclosed at the share class level). 
 
For funds or share classes that have been 
incepted for less than one year, the disclosure 
of the underlying portfolio yield should apply. 
 
For funds or share classes that have been 
incepted for 1 to 5 years, the disclosure of the 
underlying portfolio yield should be for the 
number of years that the share class or fund 
has been incepted.  
 
For funds or share classes that have been 
incepted for more than 5 years, the disclosure 
of the underlying portfolio yield should be at 
least for the past 5 years. 
 

9.  How is “average payout yield” (Para 
4.4) calculated? 

The average payout yield should be 
calculated based on a simple average of the 
annual dividend yields paid to shareholders. It 
should be disclosed that a simple average of 
the annual dividend yield has been used. 
 
For share classes that have been incepted for 
less than one-year, individual fund houses 
have the discretion to disclose the payout 
yield. Should they decide to disclose, it should 
then be calculated as the cumulation of payout 
yields per payment period since inception. 
 
For share classes that have been incepted for 
1 to 5 years, the disclosure of the average 
payout yield should be for the number of years 
that the share class has been incepted.  
 
For share classes that have been incepted for 
more than 5 years, the disclosure of the 
average payout yield should be at least for the 
past 5 years. 
 

 


